زمانی که یک یا چند تا از دندانها به هر دلیلی از بین میروند، جای خالی آنها اختلالاتی را در زندگی روزمره ایجاد میکند. از جمله این موارد میتوان به ایجاد اختلال در غذا خوردن و فرآیند جویدن، صحبت کردن، زیبایی چهره و تحلیل اعتماد به نفس اشاره کرد.
ایمپلنت چیست؟
ایمپلنت روشی مدرن برای پر کردن جای خالی دندان است. با انجام جراحی ایمپلنت دیگر نیاز نیست نگران غذا خوردن و اخلالات ناشی از نبود دندان باشید. دندانپزشک، ایمپلنت را داخل استخوان فک قرار میدهد، استخوان فک معمولا طی سه الی چهار ماه به ایمپلنت جوش میخورد، سپس تاج و روکش ساخته شده روی پایه قرار میگیرد.همانطور که میدانید بعد از هر نوع جراحی یا خدمات دندانپزشکی، تغذیه شما تا مدت زمان مشخصی تحت تاثیر قرار میگیرد و نیازمند رعایت توصیههای پزشکی است. جراحی ایمپلنت نیز مراقبت ها و اصول تغذیه مشخصی دارد که معمولا با توصیه پزشک انجام میشود. در این مقاله سعی داریم به بررسی اصول تغذیه مناسب پس از انجام جراحی ایمپلنت بپردازیم. همچنین هزینه ایمپلنت دندان را در دندانساز بخوانید.
از چه غذاهایی اجتناب کنیم؟
برای جلوگیری از آسیب رساندن به ایمپلنت و پیشرفت درمان، حداقل تا یک هفته پس از جراحی ایمپلنت از مصرف غذاهای زیر اجتناب کنید:
- غذاهای سفت، مانند استیک و سبزیجات خام
- غذاهای ترد مانند ذرت بو داده و چیپس
- غذاهای چسبنده، مانند کارامل و تافی
- غذاهای جویدنی، مانند آدامس و شیرینی
- غذاهای تند، مانند فلفل تند و سالسا
- غذاهای اسیدی مانند پرتقال و گوجه فرنگی
- غذاها و مایعات بسیار گرم مانند قهوه و سوپ
روز بعد از جراحی ایمپلنت چه بخوریم؟
پس از کاشت ایمپلنت، دندان ها و فک شما در وضعیت بسیار ظریفی قرار می گیرند. به همین دلیل بسیار مهم است که در ۲۴ ساعت اول پس از جراحی از رژیم غذایی نرم استفاده کنید.
برای کمک به برنامه ریزی وعده های غذایی خود، میتوانید از غذاهای زیر استفاده کنید:
- اسموتی ها : اسموتی ها سیر کننده و مغذی هستند. به راحتی با ویتامین های ضروری برای بازیابی انرژی ادغام میشوند. از همه مهم تر اینکه اسموتی ها نیازی به جویدن ندارند، همین مسئله آنها را به گزینه ای ایده آل برای بعد از جراحی ایمپلنت تبدیل میکند.
- پوره سیب: در این مرحله از درمان نمیتوانید سیب را گاز بزنید، اما پوره سیب میتواند بسیاری از همان مواد مغذی را بدون آسیب رساندن به ایمپلنت شما فراهم کند.
- سوپ های سرد: اگرچه اجتناب از غذاها و مایعات داغ ضروری است، اما میتوانید از سوپ های سرد لذت ببرید.
هنگامی که مایعات مینوشید، نباید از نی استفاده کنید. نیروی مکش روی ایمپلنت شما فشار می آورد و میتواند در روند بهبودی اختلال ایجاد کند. همچنین باید حداقل برای چند روز از نوشیدن الکل یا سیگار خودداری کنید.(تاثیر سیگار بر روی ایمپلنت)
چه زمانی میتوانیم غذای جامد مصرف کنیم؟
همانطور که فک شما به بهبودی ادامه میدهد، می توانید به آرامی غذاهای جامد را دوباره وارد رژیم غذایی خود کنید. توصیه میشود برای تسریع بهبودی، غذاهای غنی از پروتئین و سایر مواد مغذی ضروری را انتخاب کنید.
برخی از غذاهایی که توصیه میشود عبارتند از:
- تخم مرغ/املت : تخم مرغ به راحتی جویده می شود و پر از پروتئین است. آنها را با سبزیجات مخلوط کنید و یک املت برای یک وعده غذایی متعادل درست کنید.
- سیب زمینی: یکی از سخت ترین بخش های پایبندی به رژیم غذایی نرم، عدم تنوع آن است. سیب زمینی غذای بسیار متنوعی است که میتوان آن را به روش های مختلف بدون از دست دادن بافت نرم خود تهیه کرد.
- مرغ، ماهی و گوشت چرخ کرده : اگر گوشت می خورید، توصیه میشود که به آرامی آن را به رژیم غذایی خود بازگردانید. با گوشتهای نرمتر مانند مرغ، ماهی و گوشت چرخکرده شروع کنید که میتوان آنها را در سالاد، پاستا و غیره خرد کرد تا یک وعدهی غذایی خوشمزه داشته باشید.
- شیر / پنیر / ماست : محصولات لبنی سرشار از پروتئین و کلسیم هستند که به روند بهبودی کمک کرده و به محکم نگه داشتن دندانهای شما کمک میکنند.
نکات پایانی:
- پس از کاشت ایمپلنت دندان، برای بازگشت دوباره به رژیم غذایی عادی خود، بسیار هیجان زده خواهید شد. با این حال، مهم است که در هر مرحله از روند بهبودی خود از غذاهای مناسب استفاده کنید و توصیه های پزشک را جدی بگیرید.
- در دوران نقاهت پس از جراحی ایمپلنت دندان، خوردن و نوشیدن منظم بسیار مهم است، زیرا به شما کمک میکند تا سریعتر بهبود یافته و در کل احساس بهتری داشته باشید.
- مکمل های پروتئینی را اضافه کنید. بسیاری از بیماران با دریافت پروتئین کافی مشکل دارند. به این ترتیب، اغلب توصیه میشود مکمل های پروتئینی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
- به رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان پایبند باشید. چند روز اول پس از جراحی ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، اما پیروی از رژیم غذایی نرم ایمپلنت دندان، برای اطمینان از تسریع روند بهبودی مهم است.
- اگر دیابت دارید، مرتباً قند خون خود را چک کنید. عادات غذایی منظم خود را حفظ کنید و سطح گلوکز خود را پیگیری کنید. اینکار برای جلوگیری از عوارض مرتبط با دیابت و جلوگیری از عفونت مهم است.