مدت زمان درمان ارتودنسی بسته به روش درمان، نوع و شدت ناهنجاری دندانی و فکی، سن بیمار، همکاری بیمار، نحوه حفظ و نگهداری از دستگاه های ارتودنسی توسط بیمار متفاوت میباشد. در حالت کلی مدت زمان ۲۴ ماه برای درمان ارتودنسی در نظر گرفته میشود. که متناسب با موارد،ذکر شده این مدت میتواند کوتاهتر یا طولانیتر شود. ممکن، است در برخی موارد تا چند سال نیز به طول بیانجامد.
طول درمان ارتودنسی به چه عواملی بستگی دارد؟
- برای هر فرد متناسب با ناهنجاری فکی و دندانی که دارد، روش درمانی متفاوتی در نظر گرفته میشود.
- با افزایش سن به دلیل استحکام استخوان فکی و دندانی مدت زمان درمان طولانیتر از سنین پایینتر خواهد بود.
- هرچه میزان ناهنجاری فرد پیچیدهتر باشد، طول درمان بیشتر خواهد بود.
- همکاری بیمار نقش مهمی را در روند و طول درمان ایفا میکند.
- مراجعه مرتب و منظم بیمار به کوتاه شدن طول درمان کمک میکند.
- نگهداری از وسیلهها و ابزارهای ارتودنسی نیز از عوامل مهمی در طول درمان هستند. افتادن یا شکسته شدن براکت ارتودنسی فرایند درمان را طولانی تر خواهد کرد.
آیا ارتودنسی کوتاه مدت امکان پذیر است؟
دستگاه ارتودنسی از طریق اعمال نیرو به دندانها، سبب حرکت دادن در جهت قرار گرفتن در موقعیت صحیح خود میشود. این اعمال نیرو به صورت تدریجی بوده و در نتیجه حرکت دندانها نیز به کندی و به تدریج صورت خواهد پذیرفت. پس برای کسب نتیجه ایدهآل از درمان ارتودنسی باید صبر و شکیبایی به خرج دهید.
روشهای پیشنهادی برای تسریع روند ارتودنسی، روشهای علمی و ثابت شدهای نیستند و میتوانند مشکلاتی را برای بیمار به همراه داشته باشند. همچنین عناوینی مانند ارتودنسی یک روزه و ارتودنسی شش ماهه صرفا تبلیغاتی هستند. بهتر از قبل از اقدام در این رابطه خوب تحقیق کنید.
متاسفانه در مواردی نیز با استفاده از دندانپزشکی زیبایی مانند لمینت و کامپوزیت، سعی در رفع نامرتبی دندانها میشود که این موضوع صرفا منجر به پوشاندن مشکل میشود نه درمان قطعی. همین موضوع میتواند مشکلات جبران ناپذیری را برای بیمار به همراه داشته باشد.
چرا زمان ارتودنسی کودکان از بزرگسالان کوتاهتر است؟
در سن پایین فرمدهی فک بسیار بسیار راحتتر و موثرتر انجام میشود. به همین دلیل دستگاههای ارتودنسی میتوانند بدون نیاز به جراحی درمان را به بهترین نحو به اتمام برسانند.
روند انجام ارتودنسی به چه صورت است؟
ارتودنسی روشی فوق العاده برای صاف و مرتب کزدن دندانها است. در ابتدا دندانهای شما توسط دندانپزشک به دقت چک میشود و عکس رادیولوژیگرفته میشود. اگر مشکلی در لثه و دندانها دیده شود، ابتدا این موارد باید برطرف شود. پس از برطرف کردن مشکلات با مشورت دندانپزشک باید یکی از انواع ارتودنسی را انتخاب کنید. ارتودنسی به انواع مختلفی مثل ثابت، متحرک، نامرئی، لینگوال، رنگی و دیمون تقسیم میشود. در نهایت بر اساس نوع ارتودنسی فرایند براکت گذاری انجام میشود. لازم است هرماه توسط دندانپزشک ویزیت شوید تا براکت ها به خوبی تنظیم شوند. مدت زمانی که براکت ها بر روی دندان میمانند با توجه به وضعیت دندانها و سن شخص متفاوت است. ممکن است بین شش ماه الی دو سال طول بکشد. در نهایت از دندانها قالب گیری میشود و بعد از قالب گیری باید از یک تثبیت کننده دندان استفاده شود تا دندانها در همان حالت باقی بمانند.
چه افرادی به درمان با ارتودنسی نیاز دارند؟
به صورت کلی افرادی که مشکلاتی در موقعیت دندانها و یا فکشان دارند، به این درمان نیازمند هستند. علائم زیر نشانه های نیاز به ارتودنسی هستند:
- کج بودن دندانها
- وجود فاصله بین دندانها
- جلو یا عقب بودن یکی از فکها
- وجود فاصله بین دندانهای فک بالا و پایین در جلو، زمانی که دهان بسته است.
- کوتاه بودن دندان
- شلوغی دندانها
- کوچک بودن فک
آیا انجام ارتودنسی محدودیت سنی دارد؟
بزرگسالان هم میتوانند از مزایای انجام ارتودنسی بهرمند شوند و کیفیت زندگی بهتری را تجربه کنند. درمان ارتودنسی محدودیت سن ندارد و در هر سنی درصورت سلامت دندانها و بافتهای نگهدارنده امکان پذیر است. بهترین سن درمان ارتودنسی برای دختران ده سالگی و برای پسران دوازده سالگی است.
مزایای درمان با ارتودنسی:
- بیشتر شدن سطح سلامت دهان
- افزایش اعتماد به نفس
- افزایش میزان ماندگاری و طول عمر دندانها
- کمک به استحکام استخوان نگهدارنده دندانها
- کم شدن هزینههای دندانپزشکی در آینده
- کاهش میزان پوسیدگی دندان و سلامت لثه
نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که مدت زمان ارتودنسی اصلا نباید بهانهای برای عدم انجام آن باشد. بعد از درمان شما مزیتهای دو چندانی بدست میاورید.