انسان ها از چند ماه پس از تولد خود، درگیر پروسه ی دندانهای شیری شده و تا سن ۷ سالگی از آنها استفاده می کنند. سپس وارد مرحله ی جدید از دست دادن دندانهای شیری و رویش دندانهای دائمی می شوند؛ اما رویش دندانها در اینجا خاتمه نمی یابد. دندانهای عقل که به عنوان سومین دندان آسیاب شناخته شده اند، بین سنین ۱۶ تا ۲۵ در دهان ظاهر میشوند؛ تعداد این دندانها ۴ عدد می باشد و در همه ی افراد به صورت یکسان ظاهر نمی شود.
انواع دندان عقل
همانطور که گفتیم دندان عقل در همه ی افراد به صورت یکسان رشد نمی کند. این دندانها به سه شکل تمام روییده، نیم نهفته و نهفته وجود دارند و تحقیقات انجام شده نشان میدهد که در فک برخی از افراد هرگز دندان عقلی بوجود نخواهد آمد.
تمام روییده
دندانی است که بصورت کامل رشد یافته و به درستی در مجاورت دندانهای دیگر قرار گرفته است و به راحتی قابل شست و شو و تمیز کردن است.
نیمه نهفته
دندان نیمه نهفته دندانی است که نتوانسته به طور کامل رشد کند و به احتمال زیاد در فک به صورت نامرتب قرار خواهد گرفت و رشد آن متوقف می شود. این دندان تاثیر بدی روی دندان های آسیاب خواهد گذاشت؛ زیرا تمیز کردن این دندان بسیار سخت بوده و موجب تجمع پلاک، تارتار و باکتری ها شده و عفونت، درد در دندان و ابتلا به حفره را به دنبال خواهد داشت. عفونت دندان ممکن است باعث بوی بد دهان شما شود. علتهای بوی بد دهان را در بلاگ دندانساز بخوانید.
دندانهای نهفته
در برخی از افراد نیز دندان نمی تواند به طور طبیعی از لثه بیرون بیاید و در داخل فک به دام می افتد. همین امر موجب خواهد شد که لثه مستعد آبسه و کیست شده و به ریشه ها و تکیه گاه استخوان آسیب برساند. دندان عقل نهفته می تواند بسیار دردناک بوده و منجر به پوسیدگی و تحلیل دندانهای سالم شود.
دلایل کشیدن دندان عقل
کشیدن دندان عقل را می توان نوعی اقدام پیشگیرانه تلقی کرد، زیرا در صورت به موقع کشیدن این دندانها، شما از آسیب های وارده به دهان و دندان خود پیشگیری کرده اید؛ در غیر این صورت اگر به هر علتی کشیدن دندان نهفته یا نیمه نهفته را به تاخیر بیندازید، موجب مشکلات بزرگتری در فک و دندانهای شما خواهد شد. از جمله ی این مشکلات میتوان به تاثیری که بر فک و عمل جویدن غذا می گذارد، مشکلات سینوسی که ایجاد میکند، عفونتی که در لثه به وجود می آورد و فشار به دندان های مجاور و خرابی آنها اشاره کرد.
عوارض کشیدن دندان عقل در بزرگسالی
دندان عقل در جوانی ریشه ی سست و ضعیف تری نسبت به بزرگسالی دارد. در بزرگسالی ریشه ی دندان عقل بلند تر و محکم تر شده و استخراج آن سخت تر خواهد بود. بنابراین روند بهبود آن نیز طولانی تر خواهد بود.
به خاطر اقدام دیر هنگام، ممکن است ریشه دندان به فک جوش خورده باشد و موجب شکسته شدن حین جراحی شود.
عوارض نکشیدن دندان عقل چیست؟
اگر دندان عقل شما نهفته یا نیمه نهفته است، باید منتظر آسیب هایی که در اثر نکشیدن آن برای شما رخ میدهد باشید. این عوارض عبارتند از:
_ آبسه و عفونت
_ مزه ی بد دهان
_ احساس درد و سوزش
_ ناتوانی و سخت باز و بسته کردن دهان
_ خونریزی
_ پوسیدگی دندان (همه چیز را درباره پرکردن دندان بخوانید.)
_ قرمزی و تورم لثه ی مجاور دندان عقل
_ فشار به دندانهای مجاور و کج شدن آنها
در چه شرایطی نباید دندان عقل را کشید؟
زمانی باید دندان عقل را بکشید که به دو صورت نهفته و نیمه نهفته روییده باشد و مشکل ساز باشد. اما اگر دندان عقل شما به طور طبیعی و مانند سایر دندانها رشد کرده باشد، میتواند برای شما مفید باشد و از آن استفاده کنید.
مراقبت های پس از کشیدن دندان عقل
پس از کشیدن یا جراحی دندان عقل، مواردی وجود دارد که باید برای مراقبت از لثه و فک انجام دهید. این موارد عبارتند از:
_ ترجیحا تا چند ساعت پس از این عمل صحبت نکنید.
_ روی جای دندان کشیده شده، یک گاز استریل قرار داده و با دندان بر روی لثه فشار دهید.
_ سعی کنید از تف کردن بپرهیزید، چرا که موجب جدا شدن لخته خون به وجود آمده در لثه می شود.
_ از کمپرس سرد استفاده کنید.
_ با دستور پزشک از مسکن استفاده کنید.
_ از خوردن مایعات با نی خودداری کنید تا موجب کنده شدن لخته خون نشود.
_ در ۱۲ ساعت اولیه پس از کشیدن یا جراحی دندان عقل از مایعات و غذاهای سرد استفاده کنید.
_ ترجیحا تا ۱ هفته پس از جراحی دندان عقل از مصرف دخانیات بپرهیزید. اگر از دخانیات استفاده میکنید پیشنهاد میکنیم به مقاله تاثیر سیگار روی دندان سر بزنید.
_ در ۲۴ ساعت اولیه پس از کشیدن دندان عقل، دهان را شست و شو ندهید.
_ از روز دوم روزی چند بار بخصوص پس از وعده های غذایی، دهان را با محلول آب و نمک رقیق شده بشویید.
_ به محل بخیه دست نزنید.
_ مایعات بسیار مصرف کنید.
_ از مصرف نوشیدنی های گازدار و کافئین دار خودداری کنید.
_ پس از کشیدن دندان از فعالیت های بدنی تا ۲۴ ساعت دوری کنید.
_ اگر پس از ۲۴ ساعت لثه ی شما همچنان دچار خونریزی باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.