در این مطلب از دندانساز قرار است به تمامی سوالهای شما در زمینه فیلینگ دندان و یا همان پر کردن دندان پاسخ دهیم. فرایند فیلینگ دندانها برای انواع دندانهای ترک خورده و یا شکسته دندانهای فرسوده شده و همچنین دندانهای دارای پوسیدگی کاربرد دارد.
به شما توصیه میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید. تا ضمن آشنایی با مراحل ترمیم دندان، درباره اقدامات لازم در قبل و بعد از فیلینگ دندان اطلاعات لازم را به دست آورید.
فیلینگ دندان (پر کردن) چیست؟
پر کردن دندان یک روش درمانی در دندانپزشکی است که برای بازیابی ساختار دندان های فرسوده و شکسته شده کاربرد دارد. در طول زمان به دلایل مختلف دندانهای انسان مقاومت اولیه خود را از دست میدهند برای مثال:
- عادات بدی مانند دندان قروچه و یا جویدن ناخن
- رعایت نکردن اصول بهداشتی دهان و دندان و بوی بددهان
- بیماریهای پریودنتال و لثهای
هر یک از عوامل بالا میتواند باعث پوسیدگی دندان شود. پوسیدگی دندانهای شما را پاک میکند و فرایند فیلینگ دندان، با پر کردن تمامی شکافها و شکستگی ها و ترک خوردگیها مقاومت دندان را بیشتر میکند.
اگر از جمله افرادی هستید که از پوسیدگی دندان خود رنج میبرید اما حاضر نیستید دندان خود را ترمیم کنید، باید به شما بگویم که این کار بسیار مهم است. به بیان دیگر ترمیم به موقع دندان از بروز آسیبهای جدی همچون عفونت و رسیدن آن به عصب دندان جلوگیری میکند. علاوه بر این احتمال انتقال عفونت به دندانهای مجاور و پوسیدگی آنها نیز وجود دارد.
یک هشدار مهم
قبل از بروز عفونت و ایجاد حساسیت برای ترمیم دندان خود اقدام کنید. چرا که عدم انجام این کار آسیبهای جدی به همراه دارد. علاوه بر این به تدریج هزینه.های درمانی نیز افزایش پیدا میکند.
کاندید های پرکردن دندان
بروز علائم مختلفی میتواند نشان دهنده این باشد که دندانهای شما را پوسیده است و به پر کردن احتیاج دارد. اگر دندان و لثه شما نسبت به سرما و گرمای غذا بیش از اندازه حساس است، برای معاینه و انجام فیلینگ دندان با دندانپزشک خود مشورت کنید. علاوه بر این اگر در ناحیه لثه و یا گردن خود تورم و حتی درد احساس میکنید ممکن است از جمله افرادی باشید که پر کردن دندان برای شما مناسب باشد. بروز لکههای سیاه بر روی دندان و همچنین شکستگی نیز می تواند عاملی برای این باشد که دندان شما به فیلینگ احتیاج دارد.
واضحترین نشانه نیز دندان درد است. همه ما تجربه درد دندان را داریم و میدانیم چقدر تحمل آن سخت است. اگر در حال حاضر از دندان درد رنج میبرید، ممکن است دندان شما به پر کردن احتیاج داشته باشد.
در ادامه به بیان انواع روشهای ترمیم دندان پرداختهایم. پس با ما همراه باشید.
روش های ترمیم یا فیلینگ دندان
نقش اصلی که فیلینگ دندان دارد علاوه بر کمک به بهبود شکل ظاهری دندان های آسیب دیده بازگرداندن عملکرد آنها نیز هست. دندانپزشکان با توجه به نیاز مراجع پرکردن را به دو شکل انجام می دهند که در ادامه آنها را توضیح داده ایم
ترمیم و فیلینگ مستقیم دندان ها
عموم افراد جامعه تجربه این کار را دارند. در این شیوه پس از بررسیهای اولیه و انجام بیحسی، آسیب دیدگیها و پوسیدگیها از دندان جدا میشود و سپس مواد، جایگزین آسیب دیدگیها میشود تا حفرهها شیارهای دندان پر شوند.
ترمیم و فیلینگ غیر مستقیم دندان ها
این شیوه از فیلینگ دندان طی دو جلسه انجام میشود که در جلسه اول دندانپزشک تلاش میکند پوسیدگیها را از دندان خارج کند. سپس قالبی متناسب با طرح دندان فرد مراجع طراحی میشود و مواد ترمیمی در فضای آزمایشگاه تولید و ساخته میشود. در جلسه بعد مواد ترمیمی بر روی دندان فرد قرار میگیرد.
در شیوه غیرمستقیم معمولا از مواد مقاوم تری استفاده می شود چرا که، در این شیوه معمولاً حفره های عمیق تری با مواد پر می شوند که باید فشار جویدن را نیز تحمل کند.
مراحل ترمیم دندان کدامند؟
همانطور که متوجه شدید پرکردن دندان می تواند از بروز آسیب های بیشتر جلوگیری کند در ادامه مراحل پر کردن دندان را برای شما توضیح دادهایم.
- اولین گام در دندان پزشک با معاینه و بررسی دندان شما میزان عفونی بودن آن را بررسی میکند تا از این طریق بهترین روش برای ترمیم دندان شما را تشخیص دهد. در این گام ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد از مجموعه فک و دندانهای خود عکس رادیولوژی بگیرید.
- بسته به میزان پوسیدگی، شکستگی و … و با توجه به مدت زمانی که طول میکشد تا کار دندان تمام شود دندانپزشک از بیحسی موضعی استفاده میکند.
- در گام بعد دندان برای ترمیم آماده است. در صورتیکه پوسیدگی و آسیب عمیق باشد دندانپزشک از لیزر برای برداشتن قسمت آسیب دیده استفاده می کند.
- در گام نهایی پس از رفع آسیبها و پوسیدگیها مواد مناسب برای پر کردن حفرهها و شیارها بر روی ناحیههای مورد نیاز دندان قرار داده میشود. انتخاب نوع مواد به نظر دندانپزشک و شخص مراجعه کننده بستگی دارد.
انواع مواد در فیلینگ دندان
یکی از پرکننده های دندانی آمالگام نقرهای است که در سالهای اخیر بیشترین میزان توصیه از سوی متخصصان را داشته است و قدمت آن نیز به چندین سال میرسد. اگرچه هزینه بالاتری نسبت به سایر روشها دارد اما مقاومت و ماندگاری بیشتری را نیز برای شما به ارمغان میآورد. از آمالگام نقره معمولاً برای دندانهایی که معمولاً فشار بیشتری را تحمل میکند استفاده میشود.
ماده دیگری که در دندانپزشکی برای فیلینگ دندان دارد استفاده قرار میگیرد کامپوزیت است. این ماده معمولا برای دندانهای جلویی مورد استفاده قرار میگیرد و یک گزینه عالی برای پر کردن دندان هاست. تجربیات ثابت میکند که کامپوزیت معمولاً مقاومت کمتری دارد با این حال همچنان در این صنعت کاربرد دارد و قابل اعتماد است.
ماده دیگر طلا است. پر کردن دندانها با طلا معمولاً بین افراد مسن شایع است. اگرچه این ماده مقاومت بالایی دارد (حتی بیشتر از سایر مواد پرکننده) اما با توجه به هزینه بالایی که دارد ممکن است به عنوان یک انتخاب بهینه در نظر گرفته نشود.
پرسلن یا سرامیک یکی از بهترین گزینههای مواد پر کننده دندان است که ضمن مقاومت بسیار بالا ظاهر طبیعیتری را نیز نسبت به پرکنندههای طلایی و نقرهای برای شما ایجاد میکند. این ماده دوام بالاتری نسبت به رزینهای کامپوزیت دارد اما اعمال آن بر روی دندانها کمی چالشبرانگیز است و ممکن است به چندین جلسه ویزیت توسط دندانپزشک احتیاج داشته باشید. با این وجود پرسلن توسط بسیاری از دندانپزشکان به مراجعان توصیه می شود.
اقدامات مراقبتی قبل و بعد از فیلینگ دندان
معمولاً قبل از انجام فیلینگ دندان دندانپزشک از شما یک عکس کلی از وضعیت فک و دندانها میخواهد. این کار به دندانپزشک کمک میکند تا با بررسی دقیقتر وضعیت دندانهای شما بهترین تصمیم درمانی را اتخاذ کند.
بعد از انجام فیلینگ دندان باید اقدامات ویژهای را برای مراقبت از دندان انجام دهید. در ادامه یک لیست از این مجموعه اقدامات برای شما جمع آوری کردهایم:
- تا زمانی که آثار مواد سرکننده در لثه شما وجود دارد از جویدن خودداری کنید.
- تا زمانی که آثار مواد سر کننده وجود دارد از خوردن مواد خوراکی خیلی سرد یا خیلی گرم خودداری کنید.
- یک روال بهداشتی مناسب برای سلامت دهان و دندان خود در نظر بگیرید. مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهانشویه و همچنین انتخاب خمیردندان مناسب از جمله راهکارهای آن است.
- اگر به دندان قروچه عادت دارید، استفاده از محافظهای دندانی را جدی بگیرید.
- تا چند روز اول پس از فیلینگ دندان از خوردن غذاهای چسبناک و سفت خودداری کنید.
علاوه بر این موارد ممکن است تا چند روز اول در ناحیه لثه خود احساس درد داشته باشید. اگر این درد ادامه دار بود با دندانپزشک خود مشورت کنید. شما چه تجربیاتی در این زمینه دارید؟ لطفاً با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.
مجموعه سوالات متداول
در ادامه به مجموعه سوالات متداولی که معمولاً در زمینه پر کردن دندان توسط مراجعان پرسیده میشود پاسخ دادیم:
طول عمر دندان پر کرده به چه عواملی بستگی دارد؟
عواملی همچون مراقبتهای خود فرد، مواد مورد استفاده و تخصص و مهارت دندانپزشک در تعیین طول عمر دندان پر شده موثرند. با این حال به طور متوسط دندان پر شده ۱۰ تا ۲۰ سال عمر مفید دارد.
آیا ممکن است که پرکردگی دندان از بین برود؟
در صورتی که فرد به خوبی از دندانهای خود مراقبت نکند در موارد نادری این موضوع مشاهده میشود. در این شرایط بهترین کار این است که خیلی سریع به دندانپزشک مراجعه کنید.
در صورت جدا شدن مواد از دندان پر شده چه باید کرد؟
اگر این اتفاق برای دندان شما رخ داد هر چه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
هزینه مربوط به پر کردن دندان در سال جاری چقدر است؟
قیمت ترمیم یا پرکردن دندان به فاکتورهای مختلفی همچون مواد استفاده شده و میزان تخصص دندانپزشک بستگی دارد. با این حال در سال جاری قیمت پر کردن دندان از ۴۰۰ هزار تومان تا ۷۰۰ هزار تومان ارزیابی میشود.
در این مقاله به تمامی سوالات مطرح شده در زمینه فیلینگ دندان پاسخ دادیم. توصیه موکد ما به شما این است که در صورت مشاهده پوسیدگی و یا بروز هر یک از علائم مطرح شده در متن سریعاً با دندانپزشک خود ملاقات کنید. اگر مشکلاتی مثل پوسیدگی و شکستگی دندان را جدی نگیرید، به مرور آسیبهای بیشتری سلامت دهان و دندان شما را تهدید خواهد کرد. با انجام فیلینگ دندان علاوه بر اینکه هزینه کمتری برای درمان میپردازید، از بروز آسیبهای ثانویه نیز جلوگیری میکنید.
از اینکه تا پایان مطلب با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.