روکش پرسلن به صورت یک لایه نازک برای زیبایی یا ترمیم، روی دندانها قرار میگیرد. این روکشها به صورت برجستگیهای کوچک صدفی شکل بر روی قسمت جلویی دندانها قرار میگیرند. رایجترین نوع روکش مورد استفاده در دندانپزشکی، همین نوع پرسلن است. تلفظ آن هم به صورت پُرسِلِن (porcelain) است.
این جنس از روکش، به دلیل استحکام بالا، بسیار قابل توجه است. استفاده از پودر پرسلن برای ساخت روکش، به صورت ویژه برای فرم دندانهای هر فرد طراحی میشود. فرایند تهیه روکش پرسلن، تخصص و منابع ویژهای را میطلبد. در ادامه به طور مفصل در مورد روکش پرسلن، مزایا و معایب آن، مراقبت از روکش و هزینه پرسلن صحبت میکنیم.
موارد استفاده از پرسلن
در موارد مختلفی توصیه به استفاده از روکش پرسلن میشود. مثلاً برای ترمیم و رفع نواقص کوچک روی سطوح دندان، میتوان از این روکش استفاده کرد. برای پنهان کردن رنگ یا لکههای نامطلوب روی دندانها هم میتوان از روکش پرسلن به منظور زیبایی بخشی استفاده کرد.
حتی برای عیبهای اساسی مثل فاصله زیاد دندان یا ناهمواری سطوح هم این روکش توصیه میشود. حتی در مواردی، بنا به تشخیص دندان پزشک، میتوان به جای ارتودنسی یا بلچینگ از پودر پرسلن استفاده کرد. سایز، فاصله و رنگ دندانها در مدت زمان کوتاه با استفاده از پرسلن اصلاح خواهد شد.
مراحل درمانی با استفاده از پرسلن
اگر به فکر استفاده از روکش پرسلن افتادهاید، بهتر است با روند درمانی آن آشنا شوید. روند تهیه شدن روکش مناسب برای دندانها کمی زمانبر است ولی نسبت به بسیاری از درمانهای دندانپزشکی، سخت و آزاردهنده نخواهد بود. مراحل زیر، به طور خلاصه سیر درمانی با روکش پرسلن، از صفر تا صد هستند:
- قبل از هر چیز باید درمورد نیازتان به روکش پرسلن اطمینان پیدا کنید. دریافت مشاوره از دندان پزشک، اولین قدم خواهد بود. در صورت نیاز به روکش، دندان پزشک تعداد، نوع و هزینه درمان را تعیین خواهد کرد. پس قبل از هر چیز، باید به یک متخصص مراجعه کرده و از جزئیات کار اطلاع پیدا کنید.
- قبل از اقدام به تهیه روکش، لازم است تا دندان پزشک مقداری از مینای دندان را بتراشد. این مرحله نیاز به استفاده از بیحسی دارد. درواقع اولین قدم قبل از تهیه روکش، آماده کردن سطح دندانها است.
- بعد از تراشیدن مینا، باید قالبهای موقتی تهیه شده و روی دندانها قرار گیرد. این قالبها تا زمان مراجعه بعدی، به منظور محافظت از دندان، روی آن قرار میگیرند.
- در همان جلسه، دندانهایتان قالبگیری میشوند تا روکشی ویژه خودتان تهیه شود. پس از قالب گیری، آزمایشگاه اقدام به ساخت روکش متناسب با دندانهای شما میکند.
- در آخرین مرحله درمان، روکش موقت با روکش اصلی جایگزین میشود. پس از تایید روکش و تناسب آن با دندانها، روکش پرسلن به صورت دائمی روی دندانها چسبانده خواهد شد.
- پس از تهیه و چسبانده شدن روکش، فاز مراقبتی آغاز خواهد شد. عمر روکش پرسلن از ۸ تا ۱۴ سال متفاوت است. با مراقبت مستمر از دندانها، میتوانید دوام روکشتان را تا حد زیادی افزایش دهید.
تفاوت پرسلن با کامپوزیت
کامپوزیت هم نوعی روکش است که به صورت رزینی متناسب با هر فرد طراحی شده و به سطح بیرون دندانها میچسبد. روکشها کامپوزیتی در مدت زمان کوتاهتری آماده میشوند. اصولاً در همان نوبت اول مراجعه به دندان پزشک، درمان روکش کامپوزیتی انجام میشود؛ در حالی که برای استفاده از روکش پرسلن، به حداقل دو نوبت مراجعه به دندان پزشک نیاز است.
در فروشگاه دندانساز میتوانید خرید آلیاژ دم کست را به سادگی انجام دهید!
زیبایی
از نظر شکل و زیبایی، روکش پرسلن به دلیل جذب نور و مات بودن، طبیعی و زیباتر به نظر میرسد. برخلاف پرسلن، ممکن است رزینهای کامپوزیتی کمی براق و غیرطبیعی به نظر برسند. همچنین پرسلن نسبت به لکه مقاوم است، در صورتی که کامپوزیت مثل دندانهای طبیعی، ممکن است لکهدار شود. پس در کل از نظر زیبایی و حفظ این ظاهر زیبا، پرسلن بهتر از کامپوزیت عمل خواهد کرد.
دوام و ترمیم
با وجود ضعیفتر بودن پودر پرسلن، به طور کلی دوام روکش پرسلن ۶ سال بیشتر از روکش کامپوزیت است. البته در صورت وارد شدن آسیب به روکش، نوع کامپوزیت قابل ترمیم است ولی پرسلن ترمیم نشده و باید تعویض شود. کامپوزیت برخلاف پرسلن، در آینده قابل اصلاح و برگشتپذیر است و اغلب آسیب و عیبهای ایجاد شده در روکش کامپوزیتی قابل اصلاح خواهند بود.
هزینه
پرسلن به این دلیل که به صورت ونیر به کار برده میشود و رزینی نیست، نیازمند تخصص و هزینه بیشتری است. البته هزینه درمان، با توجه به تعداد و نوع روکش مورد نیاز متفاوت است. در کل هزینه روکش پرسلن بیشتر از روکش کامپوزیت خواهد بود. بسته به شرایطتان و نوع درمان مورد نیاز، میتوانید تصمیم بگیرید که کدام نوع از روکش برایتان مناسبتر است.
مراقبت از پرسلن
درست است که روکش پرسلن دوام زیادی داشته و دیرتر آسیب میبیند؛ ولی با توجه به هزینه بالا و ترمیم پذیر نبودن این نوع از روکش، باید به خوبی از آن مراقبت کرد. در ادامه به چند مورد از مهمترین موارد مراقبتی از پرسلن میپردازیم که نه تنها باعث دوام روکش شده، بلکه به طور کلی دندانهایتان را هم در وضعیت بهتری قرار خواهند داد:
- حداقل دو بار در روز دندانهایتان را با مسواکی نرم و خمیر دندان ملایم (بدون خاصیت سایندگی) مسواک بزنید. این رفتار مراقبتی در همه افراد توصیه میشود ولی اگر از روکش استفاده کردهاید، باید با احتیاط بیشتری مسواک بزنید.
- برای جلوگیری از عفونت و التهاب، میتوانید از دهانشویه با خاصیت ضدباکتریایی استفاده کنید. دقت کنید که از شویندههای قوی و ساینده دندان استفاده نکنید.
- برای تمیز کردن بین دندانها، حتی اطراف دندانهای دارای روکش پرسلن، از نخدندان استفاده کنید. نخ دندان نرم را با دقت و ملایمت استفاده کنید.
- در حد امکان، از مصرف قند و نوشیدنیهای شیرین بپرهیزید. در صورت مصرف این مواد، آب کافی نوشیده و دهانتان را به دقت تمیز کنید.
- از انجام کارهایی مثل جویدن ناخن، گاز گرفتن آجیل، جویدن یخ و هر رفتاری که به دندانها فشار وارد میکند، به کلی بپرهیزید. واضح است که دندانهای دارای روکش، در مقابل فشارها حساسیت بیشتری دارند.
- به صورت منظم برای معاینه، بررسی روکش و تمیز کردن دندانها به دندان پزشک مراجعه کنید. برنامه معاینه و فاصله بین ویزیتها را خود دندان پزشک تعیین خواهد کرد.
هزینه پرسلن
هزینه روکش پرسلن، بسته به نوع درمان، تعداد و سایز روکش، نوع پودرپرسلن مورد استفاده و فاکتورهای دیگری، بسیار متفاوت خواهد بود. بهترین روش محاسبه هزینه درمان، مراجعه به دندان پزشک و دریافت مشاوره تخصصی در این مورد است. البته، طبق تعرفه سال ۱۴۰۱، قیمت هر واحد روکش تمام پرسل یا زیرکونیوم، ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است.
جمعبندی
روکش پرسلن نوع رایجی از روکش است که مزایای زیادی دارد. همانطور که اشاره کردیم، استفاده از پودر پرسلن در تهیه روکش، نیازمند تخصص و منابع ویژهای است. با مراجعه به دندانپزشک و دریافت مشاوره، درمورد نیاز یا عدم نیاز به روکش پرسلن، روند درمان، هزینه و سایر جزئیات اطلاع خواهید یافت.
البته قبل از مراجعه به متخصص، یک آشنایی کلی با ویژگیهای این نوع از روکش لازم است که سعی کردیم به طور خلاصه به آن بپردازیم. هزینه پرسلن کمی بالا است ولی مزایای زیاد این روش درمانی، آن را کاملاً به صرفه کرده است. زیبایی، ظاهر طبیعی، رفع مشکلات دندانی، استحکام بالا، مقاومت در برابر لکه و مواردی از این قبیل، جزء نقاط مثبت استفاده از روکش پرسلن هستند.